Novi Sad
29.05.2012.
12:42 > 10:25
U osnovnoj školi "Đorđe Natošević" pojavila se knjiga sa pesmama o Novaku Đokoviću u kojoj se nalazi pesma "Ja se kladim na Noleta".
  • Nije prvi put

    03.06.2012 10:32
    Djordje Natosevic
    je 90-tih prestala da bude jedna od boljih novosadskih skola. Danas je samo "jedna u nizu" - da ne govorimo koliko i sta se sve ne desava po istoj:sekretar je Ma Bejker - direktor je tu samo radi manekenisanja i primanja nagradi, a od strane SPS ministra Obradovica...
  • Mislivoje

    02.06.2012 18:32
    Kakve su ostale pesme/ice u zbirci? Ima li poneka i dobra? Ili su sve "kukalice" procitale jednu istu? PS He**o vas "Nole" i njegovi.
  • Eustahija Cincarić

    30.05.2012 18:59
    Eee, smuči mi se ovaj blogovski egzorcizam polupismene srbadije! Zemljo Dembelijo kad si dočekala da dokone majke, samozvane ekspertice za poeziju, uz pomoć “diskutabilno pismenih”, blogerki i tviterašica, komentarišu I analiziraju dečju pesmicu, a da knjigu nisu ni pročitale!!! Mislih da odćutim kad sam juče pročitala, jerbo su i mom detetu slali kući razne budalaštine, pa, ko velim, daj da se solidarišem u patnji ovih napaćenih majčinskih dušica, a onda mi se debelo ogadiše! A tako je u ovoj zemlji gde majke nemaju vremena da decu nauče ni dve rime pisanog stiha, jer vise po net+u i raznim trovačkim blogovima gde dokoni guzičari kradu Bogu dane. A i što bi te snajke nešto znale o poeziji kad im ne smeta što im deca znaju sve tekstove Marine Tucaković. i sve uz svesrdnu pomoć tzv. novinarke koja. Pa, pored vas bi i gluv i slep poludeo, Sunce vam zlobno! Sreća, raspita se čovek malo i o tome ko je Baković, pa se počeše po glavi. Pa kad ove snajke stavi na tas sa tim čovekom, uz to I o kome je ova zbirčica, shvatiš da u ovoj zemlji, moraš da budeš obazriv ponajviše u dnevnom išitavanju vesti I da ti treba za to bar dva fakulteta. Što nisu nešto napisale o tome da se deca prostituišu u školama za 200dinara, što ne komentarišu umobolne greške po školskim udžbenicima I nedostatak osnovnog ukusa u đačkoj modi koja se svakodnevno fura po školama, poprsja I gologuzije maloletne dece, ili da možda napišu dve pismne o profesorima pedofilima??? To im je verovatno veliki mentalni napor. Ja mnoge ponuđene knjige I knjižice svog deteta vratim uz lepu reč zahvalnosti nastavnicama. Al, to je već stvar kućnog vaspitanja. Gde se, leba vam, kupuje ova zbirka “Kad porastem biću Nole”. Ja bih volela da moj sin to bude, bolje nego neki Grandovac il smarač na javnoj mreži!!! Posle današnjih natpisa, ubediste, kolko ja danas čuh, bar nas stotinak!!! Kupljeno u bar 200 primeraka!
  • Nemanja

    30.05.2012 18:45
    Kad kažeš da je Baković priučeni tezgaroš, a sagovornik te optuži da ti deca slušaju tekstove Marine Tucaković, to je kao kada recimo kažeš da su 'Osvajači' sranje, a sagovornik te optuži da slušaš Karleušu. Jednostavno, pretpostavlja da voliš nešto lošije od toga, pošto za bolje nije ni čuo. A jbg, kada su ti Bećković i Ršumović merilo poezije, onda je i Baković veličina.
  • Mastodont

    30.05.2012 11:47
    Odgovor ti je i pismen i smislen kao i prvi komentar. A što se tiče niskih udaraca povodom neke moje buduće dece, biće im sasvim ok, pod uslovom da ne budu morala da se druže s tvojom - stoga, molim te, nemoj se razmnožavati. Nipošto. Mada preporučujem dosta seksa, to ti možda malo pomogne oko ostalih problema koje imaš.
  • Novosadjanka 1

    30.05.2012 10:58
    Novosadjanka 1
    @Mastodont
    U jadna ta deca koju ti vaspitavas, smesan ti
  • Mastodont

    30.05.2012 10:02
    @Novosadjanka 1
    Važi, pali slobodno. Jedino gore od nas 'kritičara svega' su 'poznavaoci' poput tebe, koji ovakve priučene stihoklepce drže za ozbiljne pesnike. Odatle ti i takvi glupi argumenti 'napravite vi nešto ovakvo' - pa ko ti kaže da nismo? Možda svi mi štancujemo ovakve kafanske pesmičuljke po dvaes' nedeljno, samo smo svesni onoga što bi i dotičnom Bakoviću poželeli - da je ovakvim umotvorinama mesto među pijanim društvom u kafani, a ne u knjigama - pa još za decu.
  • Novosadjanka 1

    30.05.2012 09:25
    alo hejteri
    prestajem da citam ovaj sajt, koliko samo dokonih hejtera i pljuvaca ima-alo revolucionari sto se krijete iza kompa, napisite vi knjigu, roman ili bar sastav, pa onda kenja. te
  • Spark

    30.05.2012 09:08
    simboli
    Sajkaca, truba, kladionica, Nole sa 4c...
    Vratice nam vize videcete.
  • 30.05.2012 08:38
    @Mama - skrenula sa teme

    Nista sto ste nabrojali ne umanjuje stetu koju nanosi ovakva knjiga. Zar pored igrica i Agate Kristi (deca je citaju?) treba jos i ovakvu bedu da im nabacimo na leda. Za te igrice i romane AK je ipak utroseno vreme, znanje i trud.
  • 30.05.2012 08:18
    Za sve vas koji imate djake jedno pitanje: koliko ozbiljno citate udzbenike Vase dece? Znaci, to su knjige koje su pisali profesori, citale ih najucenije glave ove drzave i pored toga su PREPUNE gluposti, netacnih informacija, gramatickih gresaka, neispravnih zadataka, neprimerenih reci i tekstova..... Slazem se ova pesma je grozna, ilustracije nista bolje, nastup pesnika takodje, ali mozda bi se necije dete obradovalo da je dobilo takvu knjigu na poklon za rodjendan. Medjutim, dobro je da postoje roditelji koji citaju i skrecu paznju na ovakve stvari,i ako se budemo cesce oglasavali mozda se nesto promeni i neki samozvani pesnici pocnu da razmisljaju pre nego sto spuste olovku na papir. Steta je napravljena, ali ako je to najveci propust u ovoj skoli onda je dobro. Hajde pisite malo o lepim stvarima i uspesnoj deci u svim skolama. Neka 021 napravi posebnu rubriku posvecenu uspesnim osnovcima, videcete koliko dobre i pametne dece imamo.
  • 30.05.2012 07:41
    "...radi se o organizovanoj promociji knjige jer su sva deca iz drugog razreda pozvana u društvenu salu i tamo im je autor predstavio zbirku pesama."
    Na sreću,uvek postoji izbor! Ne vode sve učiteljice decu na ovakve promocije i ne nude im spornu literaturu.
  • mama

    30.05.2012 07:00
    skrenula sa teme
    da li je ili nije pesma za decu nek ocene kritičari, ali zašto niko ne piše o novim igricama u rođendaonicama, gde se deca laserima ubijaju što više ubijenih to bolje!. Pobednik je onaj ko pogodi što više protivnika, lepo nema šta, to je izgleda u ovoj zemlji manje štetno od jedne pesme. PS Trebalo bi zabraniti čitanje kwiga od Agate Kristi, tamo se na svakoj petoj strani desi ubistvo!!!!
    PS: Ubijanje laserima je kažu tvorci, dobro protiv stresa
  • boobee lee

    30.05.2012 06:40
    preterujete !!!
    Naslov i sama vest su debelo preterivanje. Poznajem pesnički opus Blagoja Bakovića, i bez namere da ga branim za ovu knjigu koju nisam pročitao (koliko znam ovo je njegova prva knjiga pesama za decu) tvrdim da je red o jednom od naših najboljih pesnika mladje generacije. Ne slažem se sa mnogim njegovim političkim stavovima, ali mu ne mogu odreći pesnički talenat.
    Glupo je u komentarima analizirati pesme, ali ko je iole nepristrasno pročitao pesmu oko koje se čitaoci i autor teksta "sablažnjavaju", mogao je da uoči kako pesnik nikoga ne poziva na kockanje, već tvrdi da bi se obogatio kada bi to učinio.
  • Milka

    30.05.2012 06:19
    Korumpirani direktor
    Ko proverava uslove pod kojim se knjiga nasla u skoli, odnosnosta je dobio direktor da bi se knjiga nasla u samoj skoli? Imaju i fiskalni racun, je li?
  • 1 NS

    29.05.2012 23:30
    Izeš "pesnika"
    Žalosno mi je
    što su pesme ratne, epske bojne,
    odavno normalna poezija za decu.
    Što se kladionice oko škola redovno pune - a alternativnih (dnevnih) klubova nema.
    Nekada su deci bili zabranjeni filmovi koji ni za odrasle nisu korisni.
    U stripovima (izuzev o II svetskom) je oružje bilo retuširano, bar u Politikinom zabavniku.
    Ali ja imam drugačije standarde jer sam video mnogo više nego prosečni Balkanci - bez omalovažavanja.

    Zamislite svet gde se nasilje i mržnja potiskuje, pa ljubav ili bar ljubaznost dovoljno je lepa da je zameni.
    Svet bez dilera kod svake škole, bez kladionica, bez ozakonjenih lihvara - banaka.
    I najbajkovitije za kraj - sa vođama koji gledaju opšti interes, umesto sitnosopstvenički.
  • 29.05.2012 21:44
    HAHAHAHAHAHA
    Pukla debela Serena!!!!!!!
  • 29.05.2012 21:37
    @Nemanja - Aman
    Ovde je svaka vest katalizmicna. Svaka tema ovde moze da pozluzi za slagvort da se pomenu patriJote, fasisti, antifasisti, SrBende, Exit, separatisti, crkva, dodjosi...
    Vest nije bitna, sustina je u pljuvanju.
  • očekujemo analizu

    29.05.2012 21:32
    @Vesna
    Vesna, ako smo mi glupavi, molimo Vas da nam izanalizirate metaforične implikacije motiva odlaska u kladionicu.
    Unapred se radujem Vašem učenom tumačenju pesme, pošto smo, je li, svi ovde glupavi pa u očiglednom dragulju dečjeg pesništva vidimo samo retardirano napisanu pesmu, sa očajnom metrikom i još gorim rimovanjem, koja se deci prodaje za 430 dinara, a pritom peva o tome kako je lepo kladiti se.
    Takođe, mislim da samo mi ovde vidimo zbirku koja je napisana nabrzaka da bi se deci na frku izmuzle pare, što se vidi i po tome što "renomirani" stihoklepac lično ide po osnovnim školama nudeći deci pesme nadajući se da će iskoristiti njihovu napaljenost Novakom.

    Ali ako je Vama dosta da poezija ima Noleta, loše izvedenu rimu i znake srBstva na koricama da bi bila dobra (ne dao bog da napadnemo nešto što ima znakove srBstva na koricama, ju daleko bilo!), onda se bojim da Vi ovde ispadate neuki. Savetujem Vam da uzmete u ruke nekog našeg dečjeg pesnika.
  • 29.05.2012 19:47
    "Živeo direktor koji širi vidike deci... doduše, ne ovom pesmicom, ali stalnom otvorenošću škole za nove i drugačije sadržaje!"

    Pa nek im citaju mein Kampf, to ce im prosiriti vidike a to se ceni. "Otvoreni umovi" sve prihvataju a u sustini su puni smeca jer nemaju granicu ni razum.
  • Perspektiva

    29.05.2012 19:40
    "čiji učenici su među najboljima u državi "

    A kakvi su rezultati u svetu?
    Ni najpametniji medu najglupljima nije ravan
    najglupljem(u) medu najpametnijima.
    Biti "najbolji" je ipak relativna stvar, znate.
  • 29.05.2012 19:33
    MrsM @Vesna
    Živela Vesna! Ne sporim da je pesmica bljak... ali sam sigurna da svi ti roditelji koji u komentarima šire mržnju ka svemu, a predstavljaju se kao krajnje ispravni, svojoj deci dozvoljavaju da gledaju ogavne bakugane i sl. nasilničke gluposti koje se puštaju na televiziji, iste takve igrice, filmove i sl. Živeo direktor koji širi vidike deci... doduše, ne ovom pesmicom, ali stalnom otvorenošću škole za nove i drugačije sadržaje!
  • 29.05.2012 19:32
    testerica
    Posto deca vec idu u kladionice to nije nista novo da se ta aktivnost i dodatno podstice, ali drugi deo pesme za mene predstavlja mnogo veci problem jer se u njemu deci sugerise da ce kladeci se na "Noleta" doci do "lake love" i "lagodnog zivota"... Meni to deluje kao veci problem jer je to motiv za kladjenje (i odraslog coveka) a kamoli dete je tesko "skinuti" sa te ideje.
  • Vesna

    29.05.2012 19:03
    Ja sam zanemela od primitivizma i agresivnosti koji izbijaju iz ovih komentara!!! Gledaju li naša deca TV, igraju li igrice, vide li bahatost i lopovluk na svakom koraku? U jednoj pesmi ste našli jedini problem i tumačite je bukvalno (što svakako priliči kulturološki nepismenima), pa se još javljaju i lingvisti amateri da lupetaju o futuru prvom, a nisu pročitali celu lekciju iz gramatike! Pa se ovo pretvara u političku raspravu, forum na kom se bljuje po srpskim simbolima (da nisu možda fašistički?), zagovara otcepljenje... Sramno i jadno!
    Je li terao neko decu da kupe knjigu? Je li obavezna? Ne - samo je problematičan direktor ove škole koji nije klasični poslušnik, već kreativan i sposoban čovek čiji učenici su među najboljima u državi (pogledajte zvanične rezultate! U tom grmu leži zec (ovo je metafora, dragi poznavaoci kao i 'kladiona', pa sad knjigu u šake, ali ne gramatiku, pa da proučite šta to znači).
  • 29.05.2012 18:56
    ಠ_ಠ
  • bodler.

    29.05.2012 18:43
    @Jozef K.
    Zamena teza. Ršum je koristio veselu metaforu, nije pevao kako mrtav ladan ide u kladionicu da se kocka na Noleta! Za nekog ko propagira neko poznavanje poezije, nemaš baš najsrećnije tumačenje iste.

    Sa druge strane, Bodler nije dečiji pesnik, pa tako ne vidim zašto on ima bilo kakve veze sa ovom pričom. Po tvojoj logici treba onda da se bunimo i protiv Rastka Petrovića, Crnjanskog, maltene svakog pesnika posle 1914.

    Ne shvataš u čemu je problem: jedan "dečji" pesnik je napisao "dečju" pesmu koja peva o tome kako je lepo ići u kladionicu! PLUS takve pesme nude deci da ih kupuju, najverovatnoje bez znanja roditelja!
    To što Bodler, francuski simbolista, peva o kurvama i raspadajućim leševima, nema apsolutno nikakve veze sa ovom temom, pogotovo što niko nije nudio Bodlera osnovnoškolcima. Sa druge strane, neko im je nudio pesme gde je odlazak u kladionicu fina i "kul" stvar, jer božemoj, kakav si ti to PatriJota ako se ne kladiš na Noleta! Sa sve teniskom lopticom koja svira trubu, budibogsnama...
  • novosađanin

    29.05.2012 18:31
    ima još primera
    Na uglu ulica Novosadskog sajma i U. Predića tako reći u dvorištu O.Š. " P. Šandor " otvara se kafić sa zauzećem zelene površine ispred istoga. Pa ako ne vide roditelji, nastavnici, direktor škole, prosvetni inspektori, gradske insprekcije, turističke inspekcije, sanitarne , komunalna inspekcija, milicija, vidimo mi obični gradjani. Ej, kafić u, do dvorišta škole, to ti je biznis, da deca mogu sa nogu pre i posle nastave da se počaste.
  • 29.05.2012 18:22
    Psi laju karavane prolaze
    Biće da vam je nešto drugo zasmetalo...
  • rshoom

    29.05.2012 18:20
    Čoveče, kad sam bio klinac u školi smo kupovali knjige Ršumovića, Pere Zupca, Mike Antića, Duška Radovića... Pa ko je znao Ršumove stihove napamet taj je bio glavni baja na priredbama! I među devojčicama naravno :)

    Srbija umrla odavno, samo nam niko nije javio.
  • -

    29.05.2012 18:14
    -
    "Da će Nole da pobedi" - koliko znam, a i na osnovu onoga sto pise u gramatikama srpskog jezika, futur I se gradi od pomocnog glagola (cu, ces, ce...) i infinitiva a ne prezenta glavnog glagola, tako da je ova knjiga problematicna na vise nivoa
  • Lela

    29.05.2012 16:59
    Napokon
    Dete mi ide u ovu skolu u prvi razred i naravno dobila je ovu knjigu. Knjiga je danas vracena.
    Cestitam majci koja je ovako odreagovala, Ja iskreno knjigu nisam ni otvorila da je pogledam iznutra, posto u ,,NASOJ,, skoli se ovo cesto desava i stalno, uporno odbijam razno-razne ponude knjiga, casopisa...
    Nadam se da ce posle ovoga skola smanjiti ponudu.
  • Milan

    29.05.2012 16:34
    Čudi li ovo nekoga?
    Čudi li ovo nekoga? U zemlji u kojoj nesuđeni predsednik "demokrata" se pripremao da po "starom srpskom običaju" proslavi pobedu uz trubače...
  • Jozef K.

    29.05.2012 16:20
    Slazem se sa cinjenicom da je knjiga neprikladna: ne zbog pesme pomenute u clanku, nego zbog Djokoviceve karikature, koriscene bez dozvole, kao i, zaista suvisnih, srpskih obelezja. Moglo je i bez toga. Sto se tice pesme: ne znam ko je doticna majka, ali mislim da treba da se zamisli. Tom logikom bi trebalo zabraniti prodaju 80 % decijih knjiga. Sta sad treba da zabranimo i Rsumovu pesmu "Bracu ne donose rode", jer podstice trgovinu decom ("Resio moj tata za rodjendan da mi kupi brata")? Da i ne spominjem narodne epske pesme, koje se, koliko se secam citaju vec u trecem-cetvrtom razredu, a pune su agresije, osvete, incesta...Ja sam sa 8 godina citao Bodlera (a svi znamo kakva je njegova poezija). Nisam ga najbolje razumeo, ali sam ga voleo. Da je moja majka tada ovako postupila-ja bih sada bio jedan od mnostva ljudi koji je procitao samo lektiru i to ako je bas morao. Pustite decu da citaju sta zele (naravno u okrviru normalnih granica), a vi ih vaspitajte kako treba da se ponasaju, pa necete morati da brinete da li ce da idu u kladionicu ili ne.
  • severac strašni

    29.05.2012 15:27
    msm
    ahahahahahahhahha...msm, gari što je napisao to "štivo" je da umreš od smeha, ko tako piše, jbt?!?! Retardirano je jako ali jako! Knjigu je izdala dotična Mioljka :))) i ista je prodavana po "ekonomskoj" ceni a btw nagrađena je u Novom Miloševu! :) Al, se sa nama dobro zajebavaju, ovce to smo mi...samo obične ovce
  • Marko

    29.05.2012 14:53
    :)
    Ma Bakovića za preśednika!

    Ako ne može preśednika, onda barem kakvog rukovodioca u Vitalu.
  • 29.05.2012 14:45
    ...nema pomoci
    Zao um ce falinku naci tamo gde je ni najmudriji ne postavi...
  • Nemanja

    29.05.2012 14:41
    Aman
    Kada sam video naslov, pomislio sam da su vodili decu organizovano u kladionicu. Stvarno ne branim nikoga, i slažem se da je ova pesma višak. Ali stvarno nije kataklizmično!
  • 29.05.2012 14:32
    Bravo za mamu koja je odreagovala. Mnogo toga prećutimo što nam uvaljuju.
  • Sklonite je iz prodaje i upotr

    29.05.2012 14:20
    Evo ko je doticni pisac.Baković.

    http://www.glassrpske.com/kultura/vijesti/Knjizevnik-Blagoje-Bakovic-Dobio-sam-Vukovu-nagradu-u-nevukovo-doba/lat/53083.html

    Zar ce ispod zita da se servira takvo stivo deci?
    Covek govori o moralu a ocigledno je da on misli da je moral stavljati svoje interese i uskogrude ideje u reci te ih prodavati i zatupljivati buduce narastaje. Necemo tako Blagoja rode.

    A evo i zanimljivih komentara na njegovom facebook profilu.

    http://www.facebook.com/pages/Blagoje-Bakovic/21772533351

  • Andrija Šrek

    29.05.2012 14:05
    ...
    A meni se sve više čini da NEKO u ovoj zemlji SISTEMATSKI pokušava od naše dece da napravi idiote...
  • Sklonite je iz prodaje i upotr

    29.05.2012 14:01
    Zaglupljivanje
    Tooooo, nek znaju deca sta je nacionalni idol i ponos, truba i sajkaca, nek se odmah uce pravim vrednostima. Sto vise seljacina ( ne mislim na seljake) to je drustvo lakse za kontrolisati. Zar u tim skolama nema i dece druge nacionalnoosti? Cemu ta 4S i izrazito Srpski motivi?

    Sklonite to prostacko stivo iz upotrebe.
  • novosadjanin

    29.05.2012 13:38
    strasno
    i ovo je zove decija pozija?????
  • 29.05.2012 13:16
    Referendum o odvajanju pod hitno!
  • 29.05.2012 13:15
    Ljubivojeve pesme uvek su bile u stilu "Moj te mota oko plota"!
  • Novosađanka

    29.05.2012 13:14
    Evo još jednog dokaza da smo mentalno otišli ispod svih minimuma!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna